Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 16:50

Το εργαστήριο  «Ithaca» του ΠΔΜ επισκέφθηκε ο υφ. Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας

Το εργαστήριο έρευνας και διδασκαλίας το «Ithaca» του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΠΔΜ επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας. Το «Ithaca» λειτουργεί υπό την ευθύνη του Αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη του οποίου η επιστημονική ομάδα δημιούργησε την πρώτη εταιρία τεχνοβαλστό στο ΠΔΜ που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας των δικτύων μεταφοράς Ενέργειας, και σε εμπορικές εφαρμογές που αφορούν την έξυπνη Γεωργία στις Δενδροκαλλιέργειες και τα Κροκοχώραφα της δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Δήμας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου αξιοποίησαν το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο και δημιούργησαν τις 9 από τις 10 εταιρίες τεχνοβλαστούς του ιδρύματος. Τόσο ο αντιπρύτανης του ιδρύματος Στέργιος Μαρόπουλος όσο και ο Παναγιώτης Σαρηγιαννιδης ενημέρωσαν τον υφυπουργό για το σύνολο των ερευνητικών έργων του εργαστηρίου που τα διεκδίκησε συμμετέχοντας σε προσκλήσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης Horizon, και καταφερε να κερδίσει τον συντονισμό και την συμμετοχή σε πλέον από 10 προγράμματα που ξεπερνούν τα 30 εκ € εκ των οποίων τα 3 εκ € είναι χρήματα που αφορούν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του εργαστηρίου  του ιδρύματος.  Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε «στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα κέντρα ικανοτήτων, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας καθώς και το μητρώο των νεοφυών επιχειρήσεων», κι όπως τόνισε είναι στοιχεία που «συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και την ώθηση των ιδρυμάτων με την δημιουργία των τεχνοβλαστών που προάγουν την έρευνα την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης στην συνέχεια περιηγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην ΖΕΠ Κοζάνης όπου επισκέφθηκε, εργαστήρια, αίθουσες  διδασκαλίας και το νέο διοικητήριο του ιδρύματος.

Νωρίτερα πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της νεοφυούς επιχείρησης proud farm που επενδύει στην υιοθέτηση καινοτόμων μοντέλων στην ανάπτυξη της προβατοτροφίας  καθώς και στην υπερσύγχρονη μονάδα Αδρανοποίηση Ζωικών Υποπροϊόντων BIOEXIS που βρίσκεται στην Νεάπολη Κοζάνης.  

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ \ΣΠΥΡΟς ΚΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 16:53